ANIMATION FESTIVAL/ 15.-18.10.2020/ HELSINKI

ANIMATRICKS 20 VUOTTA!

Animatricks on tuonut huippuanimaatioita suomalaisten nähtäville jo 20 vuoden ajan!

Suomen vanhin animaatiofestivaali sai alkunsa vuonna 2000. Vuotta aiemmin festivaalia varten perustettu Palikka r.y ja sen aktiivit järjestivät festivaalin Helsingissä Bio Rexissa ja Gloriassa. Näin festivaalia muistelevat sen ensimmäiset järjestäjät Simo Koivunen, Mikko Lindholm, Minna Nevanlinna ja Kalle Määttä:

Animatricks -festareiden idea lähti halusta järjestää hyvät bileet kaikille animaatioista kiinnostuneille ja erityisesti animaation tekijöille. Halusimme tavata muitakin omiin kellareihinsa hautautuneita kotimaisia animaatioiden tekijöitä ja tarjota heille mahdollisuus julkisesti esittää uusimpia animaatioitaan. Palikka ry:n oma animaatiotuotanto jäi kahteen vaha-animaatioon, koska huomasimme, että bileiden järjestäminen oli vaihteeksi mukavampaa kuin animaatioiden tekeminen. 
Ekana vuonna 2000 ohjelmistossa oli Suomen ensi-illassa Aardman studioiden Chicken Run ja kuuden näytöksen verran uutta suomalaista animaatiota. Pari sen ajan kovaa bändiä huolehti loppuillan tunnelmasta. Hienoa nähdä, että Animatricks on jatkunut jo 20 vuotta!

Aluksi festivaali keskittyi tuomaan esiin uusimpia suomalaisia animaatioita sekä esittelemään vanhoja klassikoita. Kilpasarjat olivat osa festivaalin ohjelmistoa jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Vuosina 2002-2004 kisattin 1-minuuttisten animaatioiden kesken. Vuodesta 2005 lähtien on palkittu paras kotimainen animaatio, kansainvälinen kilpasarja tuli mukaan ohjelmistoon vuonna 2014.

Näin festivaalia ja sen merkitystä muistelee vuosien 2009-2013 festivaalijohtaja, Terhi Väänänen

”Animatricks oli minulle ainutlaatuinen tapa tutustua ja luoda yhteydet suomalaisiin animaationtekijöihin. Nämä verkostot ovat työni perusta nykyisessä työssäni animaatiostudion johtajana.

Festivaali on pyrkinyt tuomaan aina parhaimmat tuoreet animaatiot yleisön nähtäville. Festivaalilla on ollut useita kansainvälisiä vieraita ja teema-vuosia. Näin festivaalia kuvailee Palikka r.y:n pitkäaikainen jäsen, hallituksen puheenjohtaja 2011-2017 ja vuosien 2010-2011, 2013 ja 2015-2017 festivaalin taiteellinen johtaja Janne Korsumäki;

”Animatricks yhdistää tekijät ja yleisön tavalla joka lisää animaation tunnettuutta taidemuotona. Festivaali tuo yhteen tekijät ja elokuvat, synnyttäen uutta animaatiota ja kasvattaen uusia tekijöitä. Animatricks on pitkäikäisin animaatiofestivaali Suomessa ja on kokenut monet vaikeudet, ylä- ja alamäet sekä kukoistuksen hetket. Vaikka henkilökohtaisesti festivaalin tekeminen päivätyön ohella oli välillä todella vaikeaa ja raskasta, koin että minulla oli velvollisuus olla järjestämässä festivaalia ja tuoda esiin rakastamaani taidemuotoa sekä sen mukana ihmiset yhteen inspiroitumaan ja pitämään hauskaa! Animatricks ei olisi mitään ilman animaation tekijöitä ja siksi se on olemassa. Sitä kaivataan ja halutaan. Se elää ja muuttuu niinkuin animaatiokin. En malta odottaa seuraavaa Animatricksia!

Festivaalia ei järjestetty vuosina 2008 ja 2009. Tällöin Animatricks-näytös oli osa Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalia.

Vuonna 2019 Palikka r.y:n toiminnan hiipuessa festivaalin järjestämisvastuu siirtyi Animaatiokilta r.y:stä kootulle työryhmälle. Vuoden 2019 festivaali järjestettiin yksipäiväisenä Cinema Orionissa.

Vuoden 2020 festivaali on siirretty myöhemmäksi vallitsevan pandemiatilanteen vuoksi.

Tämän vuoden festivaalia odotellessa voit nauttia Animatricksin voittaja-aniamaatioista online-näytöksen muodossa!